Sinds België militair aanwezig is in Afghanistan (2003) zijn er 85 militairen om disciplinaire redenen naar ons land teruggestuurd. Dat heeft minister van Defensie Pieter De Crem dinsdag in de bevoegde Kamercommissie geantwoord op vragen van Theo Francken (N-VA) en Gerald Kindermans (CD&V) naar aanleiding van het incident midden mei met een Belgische majoor die zich in Kunduz tegenover Duitse collega's misdroeg.

De majoor, de tweede commandant van het Belgisch detachement in Kunduz, is ondertussen naar België teruggestuurd. Het federaal parket heeft een strafonderzoek geopend naar de feiten. Nadien moet Defensie beslissen wat er met de betrokkene gebeurt.

De Crem belastte zijn departement ondertussen met een grondig intern onderzoek om te weten te komen hoe het vertrouwelijke document over het incident in de media terechtkwam. N-VA'er Theo Francken bracht het uit.

Blue flight
De ontslagnemende CD&V-minister benadrukte dinsdag in de commissie Defensie dat het sinds de ontplooiing van de Belgische troepen in Afghanistan het enige incident is waarbij een hogere officier is betrokken. In totaal werden wel al 85 militairen op een zogenaamde "blue flight" richting België gezet omwille van alcoholmisbruik, drugsgebruik of agressie.

De Crem bestempelde dit als een laag aantal. Francken denkt daar anders over. De N-VA'er liet ook verstaan dat de sfeer in Kunduz de voorbije maanden steeds grimmiger is geworden. (belga/mvdb)