CD&V-voorzitter Wouter Beke haalt in een interview met De Morgen zwaar uit naar N-VA-voorzitter Bart De Wever. Volgens Beke zitten de Franstaligen in een zetel door de deadline die De Wever het voorbije weekend stelde.

De Wever verklaarde dit weekend in een interview met De Standaard dat er na de zomer absoluut een ontknoping moet volgen. "Het is niet de eerste keer dat een datum naar voor wordt geschoven", stelt Beke.

"Hierdoor zitten de Franstaligen opnieuw in een zetel. Ze krijgen nu opnieuw het signaal dat ze rustig kunnen voortdoen, aangezien de N-VA toch klaar staat om te vertrekken. De strategie van de N-VA verzwakt de Vlaamse onderhandelingspositie."

De CD&V-voorzitter verwijt N-VA ook voortdurend van strategie te veranderen. "De Wever wil een regering zonder sp.a. Op hetzelfde moment verklaart fractieleider Jan Jambon dat het eventueel ook mét sp.a kan. Wat is het nu? "

Ook het verwijt van De Wever dat de CD&V zich niet of onvoldoende engageert, valt verkeerd bij Beke. Volgens Beke heeft CD&V altijd een duidelijke lijn gevolgd. "De Vlaamse Octopusnota die door CD&V, N-VA, Open Vld en sp.a eensgezind werd goedgekeurd, blijft de leidraad." Volgens Beke is het niet CD&V die voorstellen heeft ingediend die daar van afwijken. 

 Beke vindt ook dat De Wever nu eindelijk klare wijn mag schenken. "Ik lees overal dat N-VA droomt van een Vlaams front met CD&V en Open VLD, maar ik wacht nog altijd op een uitnodiging. Bovendien zijn het vooral PS en N-VA die een front moeten vormen. "

Beke zei in een reactie in De Ochtend dat de discussie over een Vlaams front niet moet gevoerd worden via de media. Volgens Beke heeft CD&V in het verleden een aantal initiatieven genomen om tot een Vlaams front te komen. "Wij hebben ook een aantal teksten die als basis kunnen dienen", aldus Beke.

 Een regering Leterme III is voor Beke geen optie als de huidige impasse blijft aanhouden. "De ontslagnemende regering zal blijven zitten tot De Wever een akkoord bereikt, ongeacht of er verkiezingen zijn of niet."

Op Radio 1 voegde Beke daar aan toe dat verkiezingen alleen maar voor een grotere polarisatie zullen zorgen. "Een onderhandelde oplossing is de enige mogelijkheid, maar dan moeten we niet meteen gaan schermen met deadlines, " aldus Beke in De Ochtend.

 

Bron: De Morgen / Belga