Een heel grote dankjewel voor Lode

Gisteren gaf Lode Ceyssens aan minister Wouter Beke en provinciaal voorzitter CD&V-Limburg Raf Drieskens in een gesprek te kennen dat hij met ingang van 1 september a.s. de politiek verlaat om ondervoorzitter te worden van de Boerenbond

Wanneer een absolute topper voor een andere uitdaging kiest, laat dat vanzelfsprekend gemengde gevoelens achter. Het vertrek van Lode Ceyssens als burgemeester en Vlaams volksvertegenwoordiger is bijzonder jammer. Voor Oudsbergen, voor Limburg, voor Vlaanderen.

Lode Ceyssens was met zijn 18,5 jaar de langst zetelende burgemeester in Limburg. Voorzitter CD&V-Limburg Raf Drieskens: “In al die jaren ontpopte Lode zich tot een topper die met zijn ploeg verkiezing na verkiezing de mensen massaal achter zich wist te scharen. Lode stond dicht bij de mensen, legde zijn oor te luister, ging het gesprek aan, en pakte steeds opnieuw zowel de kleine bezorgdheden als de grote maatschappelijke uitdagingen vast”. Zo zette hij samen met zijn Opglabbeekse collega Benny Spreeuwers in 2016 de allereerste vrijwillige fusie in Vlaanderen in de steigers, en met succes, want in 2019 was de nieuwe gemeente Oudsbergen met Lode als burgemeester een feit.  Daarmee zette hij de eerste fusiebeweging sinds 1976 in beweging en toonde hij  visionair dat een bestuur nabij en dichtbij de mensen goed georganiseerd kan worden met een versterkte bestuurlijke back-office.

Ook Vlaams minister Wouter Beke kent Lode als geen ander en is vol lof: “Als parlementslid verdedigde Lode onophoudelijk, met grote dossierkennis en vol vuur de Limburgse belangen. Lode was een alom gerespecteerd parlementslid, niet in het minst op de domeinen mobiliteit, ruimtelijke ordening en landbouw.  Ik verlies een politieke compagnon de route bij wie ik vaak te rade ben gegaan.  Lode Ceyssens keert terug naar de Boerenbond waar hij zijn loopbaan begon. De Boerenbond haalt hiermee een kanjer van een bestuurder binnen. Lode keert terug naar zijn eerste passie en daarmee wens ik hem veel succes”.  

Opvolging verzekerd met Hilâl Yalçin en Marco Goossens

Oudsbergen, Limburg en CD&V kunnen rekenen op sterke opvolgers en een sterk team. 
“In Oudsbergen staat met Marco Goossens (1984) een verstandige, dynamische en energieke persoonlijkheid klaar om als burgemeester continuïteit te geven aan het straffe parcours dat Lode Ceyssens met Oudsbergen als eerste fusiegemeente in Vlaanderen de afgelopen jaren al heeft afgelegd”, aldus Raf Drieskens. Marco Goossens is sedert 2013 schepen in Meeuwen-Gruitrode en vervolgens Oudsbergen. Marco is één van de jonge drijvende krachten achter de fusie en sterkhouder van de nieuwe gemeente. Met Marco ligt de toekomst van Oudsbergen dan ook in goede handen.
“Ook in het Vlaams Parlement komt een sterke figuur binnen met Hilâl Yalçin (1981). Hilal was eerder reeds federaal volksvertegenwoordiger (2007-2010) en is sinds 2016 schepen in de derde grootste stad van Limburg, Beringen. Hilâl  verpersoonlijkt op een unieke manier de combinatie tussen enerzijds het lokale, nabije, sociale dichtbij de mensen en anderzijds een sterke academische achtergrond, een sterk profiel voor een hedendaags parlementair”. Hilâl Yalçin zal voor CD&V-Limburg in het Vlaams Parlement ploeg vormen met Vlaams parlementsleden Vera Jans en Jo Brouns.

CD&V-Limburg is trots dat vanuit haar brede basis en kweekvijver van talent Hilâl en Marco hun verantwoordelijkheid willen opnemen en hun engagement uitspreken om voluit voor Oudsbergen en Limburg te gaan.