Het was gisteren precies dertig jaar geleden dat CenterParcs Erperheide de deuren opende. Het is vandaag een van de succesvolste vakantieparken. Erperheide brengt heel wat toeristen naar Limburg.

Burgemeester Theo Kelchtermans (CD&V) herinnert zich nog goed de tijd dat het Nederlandse vakantiepark SporthuisCentrumNederland plannen had om naar België te komen en zich in Peer te vestigen. 'De inwoners van Erpekom stonden daar zeer argwanend tegenover, want wat kwamen die Hollanders hier eigenlijk zoeken?', zegt burgemeester Kelchtermans (CD&V).

'Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad voor we de knoop doorhakten. In een jaar tijd werd het volledige vakantiepark uit de grond gestampt, en toen nog waren de inwoners er niet gerust in. Want die Hollanders zouden tijdens hun wandelingen in het landelijke Peer hun patatten en wortels van het veld komen pikken', zegt Kelchtermans lachend.

Achteraf moesten heel wat inwoners op hun woorden terugkomen. CenterParcs Erperheide heeft immers zeer weinig overlast veroorzaakt. Integendeel, het park bracht heel wat werkgelegenheid met zich mee. En de vele toeristen leveren Peer ook een aardige duit op. 'Het park telt momenteel 616vakantiewoningen. We tellen jaarlijks zo'n 225.000gasten, goed voor 700.000overnachtingen', zegt generalmanager JosKwaspen.

Limburg telde in 2010 3.863.850 overnachtingen. Met 700.000 is Erperheide dus goed voor twintigprocent van de overnachtingen. 'Dat is niet niks in de toeristische sector van vandaag', zegt Kwaspen. 'Erperheide was altijd zeer vooruitstrevend en diende dikwijls als voorbeeld voor de andere parken van CenterParcs. Na de brand in het zwembad in 1990 werd in 1991 AquaMundo geopend, een nieuw subtropisch zwembadencomplex. Daarna volgden investeringen in de MarketDome, de overdekte speelwereld Baluba, enzovoort. We willen ons volledig richten op het gezin en de kinderen.'

Uitbreiding

Binnenkort zullen 150cottages een upgrade en nieuwe inrichting krijgen. Ook wordt verder gezocht naar duurzame ontwikkelingen. Voorts wil het management het park uitbreiden met een zeventig tot honderd cottages. 'Voorlopig zit het dossier vast door een geschil met een landbouwer. Maar we hopen in de toekomst die uitbreiding nog te kunnen uitvoeren.'

Bron: nieuwsblad.be (Tekst en foto Kizzy Van Horne)