Hamont-Achel: Vijf gewonden na brand in rusthuis

10-05-2011

Bij een brand in het rust- en verzorgingstehuis Sint-Jan Berchmanstehuis in het Limburgse Hamont-Achel zijn in de nacht van maandag op dinsdag vijf gewonden gevallen. Twee ervan raakten zwaargewond. Dat bevestigt burgemeester Theo Schuurmans (CD&V).

Iets na middernacht brak er een brand uit in het rusthuis, waar er plaats is voor een negentigtal bewoners. De brand veroorzaakte een grote rookontwikkeling, waardoor de ontruiming van het gebouw noodzakelijk was. De brandweer van Lommel ging ter plaatse.

Meerdere ziekenwagens uit Noord-Limburg werden opgetrommeld, net als ziekenwagens van het Rode Kruis en het Vlaamse Kruis. De brandweer van Bree stuurde een wagen met zes manschappen ter plaatse om het gebouw te ventileren.

'De twee zwaargewonden zijn overgebracht naar het Sint-Jansziekenhuis in Genk. De anderen zijn naar enkele omliggende ziekenhuizen gebracht', zegt burgemeester Schuurmans. Over de oorzaak van de brand is nog geen volledige duidelijkheid, voegt hij toe.

Het nachtpersoneel van het rusthuis merkte in de nacht van maandag op dinsdag rond 0.15 uur een rookontwikkeling op in het bejaardentehuis. Het personeel verwittigde meteen de brandweer van Lommel, waarbij ook de voorpost van Neerpelt opgetrommeld werd.

'Snel onder controle'

'De brandweer had de brand die op de verdieping in een verpleegeenheid ontstaan was, snel onder controle. De hulpdiensten begonnen meteen met de evacuatie van een dertigtal bejaarden. Zij werden opgevangen in de ontspanningsruimte', aldus nog Schuurmans.

Het medisch interventieplan Limburg werd afgekondigd. Een zevental ambulances en drie MUG-teams kwamen ter plaatse. De hulpverleners dienden de eerste hulp toe aan de bewoners die door de rook bevangen waren.

Dertien kamers onbewoonbaar

In totaal waren er dertien kamers tijdelijk onbewoonbaar. De verdieping waar de brand ontstond, kan door de rookschade niet meer gebruikt worden. 

'Voor de betrokken bewoners wordt bekeken of ze een vervangkamer krijgen of een tijdelijk bed elders in het bejaardentehuis. Alle familieleden zijn verwittigd. In totaal zijn dertig rusthuisbewoners geëvacueerd', aldus de burgemeester. 'De hulpdiensten hadden alle slachtoffers rond 2.15 uur weggebracht en rond 3 uur waren de resterende bewoners, die om veiligheidsredenen geëvacueerd werden, weer op hun kamer.'

Gsm-nummer burgemeester

Burgemeester Schuurmans laat weten dat hij voor informatie over de brand in het rusthuis Sint-Jan Berchmanstehuis bereikbaar is op het gsm-nummer 0495-21.04.75.

Bron: Belga