Aan de oude kerk in de Torenstraat in Hees, bij Bilzen, is zopas het eerste dorpspunt geopend. Het dorpspunt in de Fietskluis is een plek waar mensen activiteiten kunnen bijwonen en vragen kunnen stellen over diensten en voorzieningen in Bilzen. Het dorpspunt, dat een uitbreiding is van het bestaande dorpsrestaurant, helpt ook met enkele klussen. 
 
Het dorpsrestaurant is ontstaan in Schoonbeek. Talrijke vrijwilligers leggen contacten met mensen die gezellig en goedkoop komen eten op eenzelfde plek. Ook Hees heeft een dorpsrestaurant waar 70 vrijwilligers werken en elke donderdag zo’n vijftig mensen komen eten. Bedoeling is dat mensen die het echt nodig hebben, bereikt worden met dit initiatief. Opbouwwerkorganisatie RIMO is verantwoordelijk voor het project en krijgt hiervoor ook Europese subsidies.

Contact
Om het netwerk uit te breiden, is Hees gestart met een dorpspunt. Voortaan kunnen inwoners aan de oude kerk  onder meer sociale activiteiten en informatiemomenten rond thema’s bijwonen, er zijn contactmomenten met deskundigen en computerlessen. Ook een ophaaldienst voor de strijkwinkel en het verzorgen van kleine klusjes zijn mogelijk. Oudere mensen kunnen bezoek aan huis krijgen, om toch sociaal contact te hebben.

“Bilzen heeft de reputatie om te innoveren. De dorpsrestaurants zijn een groot succes omdat samen eten iets van alle tijden is”, zegt minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). “Het is goed dat er in de eigen omgeving een aanspreekpunt is en een locatie voor dorpsklussen. Plus, het is een mooie vorm van vrijwilligerswerk”, besluit de minister.

Bron: hbvl.be