Tijdens de tweede editie van het Cultuurforum 2020 in C-mine in Genk heeft Jan Hoet de Cultuurprijs Algemene Verdienste in ontvangst mogen nemen uit handen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V). De kunstenaar kreeg de prijs voor zijn carrière als baanbreker en als boegbeeld voor andere kunstenaars in het binnen- en buitenland.
 
 
 
Aan het slot van het Cultuurforum overhandigde de Vlaamse minister de Prijs voor Algemene Culturele Verdienste aan de Belgische kunstenaar Jan Hoet. “Het is een heel terechte winnaar denk ik”, zegt minister Schauvliege. “Hij heeft de hedendaagse kunst heel laagdrempelig gemaakt voor het brede publiek.”

Ook de juryvoorzitter Eric Anthonis was lovend over Hoet. “Hij heeft zich al 40 jaar met hart en ziel gegeven voor de kunst. Je werkkracht en bevlogenheid zijn legendarisch. Geen inspanning was je teveel voor de kunst.”

Gelukkig man
“Ik ben een gelukkige man vandaag”, vertelt Hoet. “Deze prijs doet mij terugblikken op alles wat ik gedaan heb. Zo’n prijzen zorgen er ook voor dat je niet bitter eindigt met je carrière.” Het mooiste moment van zijn carrière was volgens Hoet bij ‘Kunsten in Europa na ’68’. “Dat was de eerste keer dat er zoveel goede artikels verschenen in het buitenland over mij, en dat terwijl ik in België veel kritiek over me heen kreeg. Dat was een gelukkig moment.”

Na de uitreiking bezocht Jan Hoet een pop-up tentoonstelling, die volledig in het teken stond van zijn carrière. De meest memorabele momenten uit zijn carrière werden daarbij getoond.

Bron: limburg-actueel.be (Nele Vanstipelen)