De verhuizing van de Hasseltse rechtbank naar het nieuwe gerechtsgebouw kan pas in maart 2012 gebeuren. Dat zegt minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) in de Kamer, schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Vooraleer te verhuizen, wil Justitie enkele weken proefdraaien om het beveiligingssysteem uit te testen. De verhuizing kan bovendien maar plaatsvinden als de telefoons werken en de computers kunnen worden aangesloten. Het programma hiervoor werd nu pas goedgekeurd en de aanbesteding zou pas eind augustus uitgevoerd kunnen zijn.

De gerechtelijke diensten willen pas verhuizen als de zittingszalen gebruikt kunnen worden. Voor een deel van het meubilair moet nog een bestek worden opgemaakt. Dat zou pas in januari 2012 klaar zal zijn.

Als het gerechtsgebouw zijn deuren voor het publiek wil openen, moet op zijn minst de Parklaan aangelegd zijn. De werken startten in mei en moeten eind oktober klaar zijn. De aanplanting van bomen en struiken in het park zou tijdens november en december gepland zijn.

Maart 2012 wordt de vroegst mogelijke datum waarop kan worden verhuisd. Ondertussen is het huurcontract voor het gebouw aan de Thonissenlaan verlengd tot eind augustus.