Limburg is de carpoolprovincie bij uitstek. Minister Hilde Crevits start daarom in Limburg met een proefproject met LED-verlichting op de carpoolparking ter hoogte van Hasselt-Zuid. Deze techniek biedt de mogelijkheid om een dynamische verlichting uit te bouwen waarbij op een vrij eenvoudige wijze het verlichtingsniveau aan de lokale omstandigheden kan worden aangepast. Dit houdt in dat de verlichtingssterkte zich aanpast in functie van het autoverkeer en de personenbewegingen. Bij afwezigheid daalt het lichtniveau. Deze methode is energiezuinig en vermindert de lichtvervuiling zonder de veiligheid in het gedrang te brengen.

LED-verlichting is niet meer weg te denken in de wereld van verlichtingstechnieken. Denk maar aan toepassingen van gevelverlichting, huishoudelijke toepassingen, enz. Ook op gebied van wegverlichting doet LED-verlichting haar intrede. Het Agentschap Wegen en Verkeer volgt deze ontwikkelingen op de voet.

Er wordt nu een proefproject opgestart om de verlichting van de carpoolparking Hasselt-Zuid met LED-verlichting te realiseren. De verlichtingssterkte wordt zodanig geregeld dat bij afwezigheid van autoverkeer en personenbewegingen het lichtniveau daalt.

Dit biedt een aantal voordelen. Dankzij dit systeem moet de parking niet op volle kracht worden verlicht op momenten dat dit niet nodig is (vooral ’s nachts). Daardoor wordt er minder energie verbruikt. Hierdoor worden de verbruikskosten gedrukt en de lichtvervuiling teruggedrongen. Zodra de installatie beweging detecteert, zal het lichtniveau automatisch verhogen. Deze milieuvriendelijke ingreep zal dus geen invloed hebben op het veiligheidsgevoel.

Wegen en Verkeer Limburg streeft er naar om de installatie in de winter van 2011 in gebruik te nemen.

Vlaams minister Hilde Crevits: “Carpoolen helpt om de verkeersdrukte aan te pakken. Daarom wil ik verder investeren in carpoolparkings, niet alleen door de aanleg van nieuwe, maar ook in het nodige comfort. Op de carpoolparking in Hasselt-Zuid wordt deze winter een energiezuinig LED-verlichtingssysteem geïnstalleerd. Doordat de lichtsterkte zich aanpast in functie van beweging, wordt het verbruik gedrukt, zonder dat het inboet aan het veiligheidsgevoel. ”

Dit jaar bestaan de carpoolparkings in Vlaanderen precies 20 jaar. De eerste parking werd in 1991 in Limburg, in Houthalen-Helchteren, aangelegd. De carpoolparkings in Limburg halen met 92 procent de hoogste bezettingsgraad van de vijf provincies.