Het Kolenspoor is een voormalige spoorlijn van meer dan 70 km die onze provincie doorkruist van Beringen tot en met Eisden-Maasmechelen. Met die as doorheen een erg groot en belangrijk gebied van Midden-Limburg zijn verschillende gemeenten (Beringen, Heusden-Zolder, Zonhoven, Houthalen-Helchteren, Genk, As en Maasmechelen) met elkaar verbonden.
Het Kolenspoor vormde in het verleden de ruggengraat van grote economische en stedelijke ontwikkelingen: het linkte oude industriële zones en steenkoolmijnen met diverse plekken van wonen en werken. De meest in het oog springende passages zijn zeker de statige en belangrijke mijnsites van vroeger. Het oude spoor verwijst dan ook naar ons rijke grondstoffenverleden: onze regio kon door onze natuurlijke rijkdom uitgroeien tot één van de voornaamste energieleveranciers van België en de Euregio Maas-Rijn.
Veel van de doorkruiste zones hebben sinds de sluiting van de mijnen, een nieuwe en vaak erg innovatieve invulling gekregen.
Ze bieden nu uitzicht op een vernieuwende en duurzame economische toekomst.
CD&V Limburg wil van deze belangrijke as dé fietsverbinding van Midden-Limburg maken.
We pleiten dan voor de aanleg van een fietsostrade naast het volledige traject van het Kolenspoor en de maximale aansluiting op de bestaande fietsverbindingen. Zo kunnen ook het noorden en zuiden van Limburg per fiets aansluiting vinden op deze nieuwe fietsas. Alles moet ook gebeuren volgens het het ABC-principe (Autovrij, Belevingsvol en Comfortabel).
De Kolenspoorroute moet een vernieuwende rol opnemen. We denken daarbij aan het uittesten van innovatieve concepten voor elektrisch fietsen of andere vormen van koolstofarme vervoersmiddelen op de oude spoorwegbedding. Het Kolenspoor moet een katalysator zijn voor innovaties in de Limburgse fietsindustrie. Met de toeristische mijnroute kan Limburg verder uitblinken op vlak van het fietstoerisme.
Het Kolenspoor zou zo het spoor naar de toekomst kunnen zijn en de bereikbaarheid binnen onze provincie op een vooruitstrevende manier kunnen verbeteren.