Het derde innovatiecentrum dat softwaregigant Microsoft in ons land opent, komt in Genk. Een zusterafdeling komt in Kortrijk. Vlaams minister-president Kris Peeters en Philippe Rogge, general manager van Microsoft Benelux, tekenden daarover een intentieverklaring. Het centrum wordt eerst in het gebouw van Allanta en later in C-Mine in Winterslag ondergebracht en zal op termijn zo’n vierhonderd banen opleveren.

Het nieuwe innovatiecentrum zal vooral actief zijn rond de ontwikkeling van e-health, zeg maar de digitale technologie voor de zorgsector. “Dat kan het best op een plaats waar bedrijven samenwerken rond de nieuwste technologische toepassingen”, zegt de Genkse burgemeester Wim Dries, die zijn vreugde om de beslissing niet onder stoelen of banken steekt.

“In C-Mine zal volop gewerkt worden aan de ontwikkeling van onder meer gamingtechnologie. Het kan misschien vreemd klinken, maar dit soort technologie kan worden gebruikt in de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor de zorgsector. Dat is trouwens ook één van de redenen waarom Microsoft voor Genk opteert.

Bovendien liggen we centraal in een provincie met een sterke gezondheidszorg. Denk maar aan het Ziekenhuis Oost Limburg of het Virga Jesse Ziekenhuis.”

Allanta

Volgens Dries kan het innovatiecentrum meteen van start gaan. “In afwachting van de voltooiing van de renovatie van het hoofdgebouw op C-Mine, hebben we plaats voorzien in het gebouw van Allanta aan de Jaarbeurslaan. Dat hebben we onlangs gekocht. Neen, voorlopig zal het innovatiecentrum niet terecht kunnen in het wetenschapspark in Waterschei. Maar ik sluit niet uit dat dit in de toekomst zo zal zijn.”

Microsoft opende eerder al een innovatiecentrum in Bergen en eentje in Brussel. De Vlaamse regering ondersteunt het initiatief omdat het aansluit op het platform Flanders Care, waarmee innovatie in de zorgsector gestimuleerd wordt. “We hebben ambitie om inzake gezondheidszorg tot de wereldtop te behoren”, verklaarde minister-president Peeters de beslissing.

400 vacatures

Ook voor Microsoft is de intentieverklaring van groot belang. Het softwarebedrijf maakte in het verleden al bekend meer te zullen inzetten op de ontwikkeling van technologie voor de zorgsector.

Wereldwijd richtte Microsoft al 90 innovatiecentra op. Dat dergelijke kenniscentra wel degelijk zin hebben, werd in Bergen aangetoond. Daar werden in twee jaar tijd vijftig projecten gesteund die in totaal 150 arbeidsplaatsen opleverden. Microsoft verwacht dat het nieuwe innovatiecentrum in totaal, zowel in Kortrijk als in Genk, vierhonderd arbeidsplaatsen zal opleveren.

Bron: hbvl.be