In Bilzen heeft schepen Maike Meijers (CD&V) het nieuw toeristisch programma voor deze zomer voorgesteld. De toeristische dienst introduceert een nieuwe fietsroute en een fotozoektocht doorheen de stad. Op Pinksterzondag is de ‘Sage van de Biesenburcht’ opnieuw het hoogtepunt van het seizoen.

Het toeristisch voorjaar in Bilzen was een schot in de roos. Van januari tot en met mei kwamen er 17.000 bezoekers langs bij het onthaalcentrum Alden Biesen - Bilzen. Dat is een stijging met maar liefst 25 procent ten opzichte van vorig jaar. “Toeristen ontdekken dat in Bilzen ook bloesems bloeien, daar konden we dit jaar van profiteren”, verklaart schepen Meijers. “In Sint-Truiden en Borgloon is het over de koppen lopen tijdens deze periode. Toeristen zoeken daarom vaker de rust op in Bilzen."

Groene wagentjes
De stijging is verder te danken aan het goede weer maar ook aan het succes van de ‘groene wagentjes’. Dit jaar werden al 340 golfwagentjes verhuurd. Bij de groene wagentjes horen drie routes: de bloesem- of fruitroute, de toeristische route en vanaf juni de kastelenroute. Voor 55 euro gidst de nieuwe route deelnemers een halve dag langs alle kastelen van de streek.

Fotozoektocht
Nieuw deze zomer is de fotozoektocht. Aan de hand van veertig foto’s doorkruisen deelnemers alle Bilzerse deelgemeentes. De bedoeling is om de juiste foto bij de juiste locatie te plaatsen, dat kan met de fiets, groene wagentjes of eigen auto. Als mensen ervoor kiezen om het groene wagentje te nemen, krijgen ze een uur gratis gebruik. De zoektocht loopt tot 22 september.

Den Toetëlèr
Op Pinksteren wordt Alden Biesen omgetoverd tot middeleeuwse stad voor ‘Sage van de Biesenburcht’. Het feest staat tijdens de zesde editie helemaal in het teken van ‘Magie’. Zoals elk jaar is er een riddershow en kan je een eeuwenoude markt bezoeken. Daar kunnen bezoekers ook proeven van het Bilzerse bier ‘Den Toetëlèr’ dat gebrouwen wordt van vlierbloesems. Het ‘Concerto Mystico’, een spektakel van muziek, zang en theater, sluit de dag af.

 

Bron: limburg-actueel.be