Vandaag werden naar aanleiding van een politieactie in Duitsland, Nederland en België verschillende leden van een motorbende in ons land opgepakt. CD&V-Kamerlid en burgemeester van Maasmechelen Raf Terwingen, die vorige week donderdag over deze problematiek een vraag stelde in de plenaire vergadering, vraagt om meer logistieke, financiële en juridische instrumenten om de problematiek van de motorbendes aan te pakken.

De voorbije maanden manifesteerde deze problematiek zich voornamelijk in Nederland, dat geconfronteerd werd met enkele gewelddadige confrontaties tussen motorbendes. Zo wordt de burgemeester van Kerkrade op dit moment zelfs permanent van bewaking voorzien, omdat hij bedreigd wordt door enkele leden van de Hells Angels nadat hij hun Clubhuis gesloten had. Raf Terwingen is ervan overtuigd dat deze gebeurtenissen repercussies kunnen hebben in België en niet alleen in de grensstreek, maar ook in het binnenland. ‘In Duitsland worden momenteel maatregelen genomen waarbij een motorbende zelfs werd verboden.

Ook in Nederland volgt er actie. Wanneer er een verdringingseffect (bendes die uitwijken naar België) optreedt, wat slechts een kwestie van tijd is, moeten we meteen kunnen reageren met de gepaste maatregelen.’, argumenteert Terwingen. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken is er sprake van een georganiseerde informatie-uitwisseling met Frankrijk, Nederland en Duitsland, dat verloopt via Europol. Daarnaast bestaat er een forum, een soort werkgroep waar de politiediensten van Nederland, Duitsland en België mekaar op regelmatige basis ontmoeten, om informatie uit te wisselen over deze bendes.

Terwingen heeft het nieuws omtrent de permanente bewaking van de burgemeester van Kerkrade nochtans via een Nederlandse krant moeten vernemen. Concreet vraagt Terwingen om twee zaken: ‘In de eerste plaats vraag ik om een Europese aanpak. Het kan niet dat Nederland en Duitsland wel maatregelen nemen, en wij niet. Zo creëer je een verdringingseffect. Daarnaast moeten burgemeesters kunnen optreden wanneer zij in hun gemeente met deze bendes geconfronteerd worden. Alleen zo kunnen we dit fenomeen bestrijden’