In Sint-Truiden opent het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap en Dienstenchequebedrijf (PWA/SDB) maandag de eerste strijkhalte. Bedoeling van het strijkatelier is dat mensen er met hun gewassen maar ongestreken kleren terechtkunnen om ze twee dagen later gestreken terug op te halen. Het PWA neemt dit initiatief naar aanleiding van de Internationale Dag van het Gezin op 15 mei.


Na de buitenschoolse kinderopvang Tutti Frutti en de huisvesting van de Hummeltjes is de strijkhalte de derde stap in de ontwikkeling van de gezinsondersteunende campus Rummenweg in Sint-Truiden. "Na de oprichting van het PWA hebben we enkele jaren later een dienstenchequebedrijf opgericht met 130 poetsvrouwen en 6 bedienden in dienst", zegt voorzitter Carl Nijssens van het PWA. "Met de winst van dat bedrijf hebben we het project van het strijkatelier voor mekaar gebracht."

Werking
De strijkhalte biedt werk aan zes mensen waarvan drie personen instaan voor het onthaal van de kledij. Zij zorgen ervoor dat de kleren via een busdienst naar de strijkdiensten worden gebracht in Sint-Truiden. Binnen de 48 uur is de was terug in het strijkatelier. Betalen gebeurt met dienstencheques waarbij een dienstencheque 7,5 euro en 60 punten waard is. Een jeansbroek levert 12 punten op.

Meerwaarde
Het strijkatelier is een initiatief in samenwerking met het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo. Ook voor het ziekenhuis betekent het strijkproject een meerwaarde. "Ons personeel kan hun kledij nu meebrengen naar het strijkatelier, terwijl ze hun kinderen nog altijd kunnen afzetten in de kinderopvang Tutti Frutti", zegt directeur Theo Joris van Sint-Trudo.

Toekomst
Het PWA onderhandelt met werkgevers om het project uit te breiden. Ook wordt er bekeken of er een bus ingelegd kan worden van en naar de campus in samenwerking met verschillende Truiense scholen. Bovendien ziet het PWA ook mogelijkheden om op momenten als er geen schoolvervoer is de bussen te gebruiken als strijkpendel en als cultuur -en seniorenmobiel.

Bron: limburg-actueel.be (Dennis Theunissen)