Europees president Herman Van Rompuy (CD&V) vindt dat ons land de pensioenleeftijd moet optrekken tot 67, "of men dat nu graag hoort of niet." "Ons land kan zich niet blijven onttrekken aan de hervormingen die Europa aanbeveelt", zegt hij in een interview met Het Laatste Nieuws. "Doe het geleidelijk, maar begin eraan."

Het enthousiasme bij de politieke partijen om de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar op te trekken naar 67 jaar - zoals onder meer Spanje, Nederland en Duitsland doen - is klein tot onbestaande. Het is één van de weinige items waarover PS en N-VA het eens zijn. Bijna alle partijen, inclusief de CD&V van premier Leterme, vinden een hogere wettelijke pensioenleeftijd ofwel "taboe" ofwel "geen prioriteit". Niet de wettelijke maar de werkelijke pensioenleeftijd moet eerst omhoog, vinden ze.

Momenteel ligt die werkelijke uitstapleeftijd in België op 59 jaar.
Slechts een enkeling als Frank Vandenbroucke (sp.a) pleit openlijk voor het optrekken van de pensioenleeftijd. Hij krijgt nu de steun van de Europese president himself. "Vroeg of laat moet ook België behoren tot de 'Groep van 67'", zegt Herman Van Rompuy. Hij pleit ervoor om die verhoging niet langer uit te stellen, maar wil het zeer geleidelijk aanpakken.

"Je moet dat niet van de ene op de andere dag doen, maar stapsgewijs, gespreid over 10, 15 of nog meer jaren", aldus Van Rompuy. Hij verwijst naar Spanje, waar de socialistische premier Zapatero de stap naar de 67 zette ondanks een (jeugd)werkloosheid die veel hoger ligt dan in België.

Bron: hln.be