Burgemeester van Riemst Mark Vos (CD&V) wil aan elk diploma een waardecijfer koppelen. Dat cijfer geeft aan hoe populair de opleiding is op de arbeidsmarkt. Volgens Vos zal het systeem het aantal knelpuntberoepen drastisch verminderen.

Het waardecijfer moet de vraag naar de opleiding op de arbeidsmarkt weerspiegelen en is afhankelijk van gegevens van werkzoekenden en bedrijven. “Studenten krijgen op die manier al vanaf hun studiekeuze een goed zicht op hun latere werkzekerheid”, verklaart Vos. “Men zou nog verder kunnen gaan door de ene of de andere richting financieel interessanter te maken door het inschrijvingsgeld te verlagen.”

Verkwisting

Vos stelt het nieuwe systeem voor om het aantal knelpuntberoepen te verminderen. “Onze bedrijven en ziekenhuizen zijn verplicht buitenlandse specialisten aan te trekken terwijl het potentiële talent bij ons op de werklozenmarkt verblijft“, gaat Vos verder. “Dit is een verkwisting van overheidsgeld en dat kunnen we beter spenderen aan gerichte opleidingen waar er momenteel een tekort aan is.”

Studiekeuze

Volgens de burgemeester worden verschillende richtingen daardoor ook interessanter voor jongeren die voor hun studiekeuze staan. “Op die manier worden er meer jongeren opgeleid in nuttige richtingen. Werkzekerheid moet ook voor studenten een belangrijke factor worden in hun studiekeuze”, besluit Vos.

 

Bron: limburg-actueel.be (Lore Tobac)