Minister van mobiliteit Galant heeft de contouren vastgelegd voor het gebruik van drones in ons land. Voor de DronesPort in Brustem bij Sint-Truiden is dat goed nieuws. Een wettelijk kader versnelt de uitbouw van de DronePort omdat Belgische bedrijven een juridische grond krijgen voor investeringen en buitenlandse bedrijven nu meer geneigd zullen zijn zich in ons land te komen vestigen.

Het Koninklijk Besluit dat minister Galant vandaag aankondigt, is positief omdat het de drone-industrie uit de onwettelijkheid haalt. Het vertrouwen van dronesbedrijven om zich in Brustem te vestigen krijgt met het KB een flinke boost.
Kamerlid Veerle Heeren: ‘De maximale vlieghoogte die de minister voor professionele drones oplegt (90 meter) is een eerste stap. Beter was geweest dat zij onmiddellijk voor de 150 meter was gegaan: dat is de Europese norm voor professionele drones. Met 90 meter vlieghoogte kan 70 tot 80% van de toepassingen van de drones realiteit worden. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het monitoren van een fruitgaard van een fruitboer of aan audiovisuele toepassingen. Om grotere gebieden te monitoren, heb je dan weer drones nodig die hoger mogen vliegen.’

Drones zijn er overigens niet alleen voor nieuwe toepassingen. ‘Ook binnen bestaande “traditionele” bedrijven zoals bouwbedrijven, de petrochemie en de nutsbedrijven voor gas en elektriciteit stijgt de vraag naar het gebruik van drones. Ik reken er dan ook op dat de minister voor de verdere verfijning van het KB in nauw overleg zal blijven met de verschillende actoren binnen de sector.

De drone-industrie biedt op termijn 300 mensen werk op Brustem.